Skal du sikre deg god kvalitet på lingarnet til veving, så bruk håndspunnet garn.
— Kjøpelin har fått merkbar dårligere kvalitet. Få til kurs og motiver folk til å spinne selv!
Faglærer Solveig Orstad Teigen har vevd og veiledet i vev i 50 år, og sender ballen videre til kursarrangører. Hun er også med i Norges Husflidslags fagutvalg for vev, og er godt kjent med hva som rører seg på feltet.
— De fleste som vever tekstiler i lin, bruker fabrikkspunnet garn i renningen. Mange vevere opplever at renningen slites ofte underveis. Dette er trøblete, særlig for den uerfarne.
Veving er populært i de lokale husflidslagene. De har i alt 147 vevstuer med glade amatører. Her blir det hele tiden brukt lingarn til dekketekstiler og andre bruks- og dekorative vevnader.
— Derfor trenger vi lingarn med god kvalitet – en kvalitet som gjør at garnet kan brukes både i renning og i innslag, poengterer hun, og fortsetter:
— Hvorfor ikke snu på flisa? Bruk håndspunnet lin av lange fibre til renning og moderne fabrikkspunnet til innslag. Hvis det håndspunnede garnet ikke rekker til hele tekstilen.
Frydefullt
— Det er en fryd å veve dreiel med lingarn, enten det er med ublekt renning og blekt innslag eller i farger. Dreiel kan alle veve, som har en vevstol med åtte- og ti-skaft og trøer, frister Orstad Teigen.
Hvilke garntykkelser gjelder for renning og for innslag?
— Det avhenger av hva du skal veve, og om du er øvet. Damaskduker bør ha lik tykkelse i renning og innslag, og ideelt sett bare en-tråds-garn. Det gir den praktfulle kvaliteten. Men den blir også god med to-tråds garn i renning og en-tråds i innslag.
Spinnekurs
Mange ønsker å lære å spinne lin. Til Linforeningens kurs i Oslo 15. og 16. oktober var det flere påmeldte enn plasser.
— Vi er veldig glad for denne interessen, og arrangerer gjerne flere spinne kurs. Ta kontakt! oppfordrer Hanne Gjendem, leder i foreningen.