Dyrking av lin, oljelin

Dyrking av oljelin    

Linfrø
Linfrø

Oljelin kan stort sett dyrkes på samme jordtyper som bygg. Oljelin har imidlertid ikke så kraftig rotsystem, så jord med dårlig vannholdingsevne (lett jord) bør unngås. Kalktilstanden bør være god med pH på 6,5. Jorda bør være mest mulig ugrasfri. Særlig kveke og annet flerårig rotugras konkurrerer effektivt med linplantene.

Oljelin kan passes inn praktisk talt hvor som helst i et normalt vekstskifte. Forgrøder som etterlater jorda med lite ugras er gunstig. Poteter og korn regnes som de beste forgrødene. Lin kan selv være en god forgrøde for andre kulturer. På grunn av vekstfølgesjukdommer bør det gå 6-8 år mellom lindyrking på samme skifte.

Vanlig såmengde er 6-8 kg/daa, eller 6-8 g/m2. Et jevnt og finsmuldret såbed, og tidlig og grunn såing, er grunnlaget for en jevn og god oppspiring. Dette er avgjørende for utvikling av et tett bestand som konkurrerer effektivt med ugras. Oljelin krever et finsmuldret såbed der mest mulig av jordfuktigheten er bevart. For å få til dette anbefales høstpløying eventuelt med furepakkere og harving om høsten, for at vårarbeidingen kan kunne gjøres grunnere og med større presisjon.

Tromling før såing kan være nødvendig hvis såbedet er løst. Linfrøet er smått så det er viktig at sådybden ikke er mer enn 2-3 cm. Større sådybde gir forsinket og ujevn oppspiring. Tromling etter såing anbefales. Oljelin bør såes så tidlig som mulig etter at jorda er blitt laglig. Siste frist er første uka i mai. Seinere såing kan gi innhøstingsproblemer pga. sein modning. God vanntilgang (vanning) utover våren og forsommeren og varm og solrik ettersommer kan kompensere for en noe seinere såtid. Tidlig såing gir best muligheter for jevn oppspiring og god konkurranseevne overfor ugras.

Oljelin har større krav til gjødsling enn fiberlin, men mindre krav til N-gjødsling enn korn og andre oljevekster. Norm-gjødslingen ligger i intervallet 7-10kg N pr daa,(7-10 g pr m2) avhengig av forgrøde og jordart.

Behovet for tilførsel av P og K avhenger av innholdet i jorda. Normalbehovet er 3-4 kg P og 5-6 kg K pr. daa. God fosfortilgang er viktig for frøsetting og modning av stengelen.

Gjødselen spres og harves ned før såing eller det brukes kombimaskin. N-gjødslingen kan med fordel deles i to like store menger, særlig ved meget tidlig såing. Den andre gjødslingen foregår da like etter at plantene har kommet opp. Sein N-gjødsling må unngås, da det kan gi forlenget blomstringsperiode og sein og ujevn modning..

Ugrasharving eller luking på småproduksjon når linplantene har nådd en høyde på 5-7 cm.

Oljelin krever jevn, men ikke overflødig vanntilgang i veksttida. Er det svært tørt ved såing, kan vanning være nødvendig for å sikre god og jevn oppspiring. På grunn av grunt rotsystem er oljelin sterkt utsatt ved forsommertørke. Vannbehovet er størst fra ca. 10 dager før begynnende blomstring (ca. 15. juni) fram til 15 dager etter avsluttet blomstring (ca. 15. august). I år med forsommertørke vil det derfor være behov for vanning i løpet av andre halvdel av juni. Oljelinen begynner å blomstre i måneds- skiftet juni/juli og har blå blomster. Blomstringsperioden er på 4-5 uker.

Oljelin har et markant varmebehov for å nå full utvikling når en skal presse frøene til å få linolje. Den trenger mer enn 120 dager til modning og er altså senere enn hvete.

Normal høstetid for oljelin er i begynnelsen av september. I våte år kan modningen bli sterkt forsinket. Åkeren er treskemoden når frøkapslene er brune og tørre, og frøene rasler i kapslene. Oljelin skjæres og deretter tørkes. For de som ønsker å brukes kapslene til dekorasjoner, er det vanlig å skjære linet når kapslene fortsatt er grønne.

Beskrivelse av dyrking av oljelin er forkortet etter artikkel av Jan Ferstad

Linforeningen har mer detaljerte beskrivelser for stadiene av prosessen: dyrke, røyte, bråke, skake, hekle og spinne.


Publisert

i

, ,

av

Stikkord: