Kommende hendelser

Logg inn

Abonner på nettstedet via epost

Legg inn din eposadresse her for å abonnere og motta varsler om nye innlegg pr epost..

Bli med blant 650 andre abonnenter

Lag ditt eget papir

Kurs i papirlaging 13 og 14 februar 2016!

Målsettingen med kurset er å få generell kunnskap om fiber og hvordan papir lages. Vi vil gjennom praksis få erfaring med prosessen fra fiber til papir.
I løpet av kurset får hver deltager laget papir i forskjellige utførelser og kvaliteter.

KursinnholdDisplaying verksted3.jpg

  • Introdkusjon av div papirkvaliter.
    Vi ser på papir laget av bomull, lin, strå, bark, sopp, gress etc.
  • Tilberedning av papirmasse i bomull og resirkulert materale.
  • Koking og banking av barkfiber.
  • Arkforming, liming, relieff, preging, tredimensjonal form med linfiber.
  • Litteraturliste og utstyrsliste.

Pris: kr. 1900 inkl. materaler, te og kaffe. Kursavgift må være betalt innen kursstart. Bindene påmelding kontakt:  gabriella@goransson.no

Kontonummer: 6035.12.02958

Sted: Fjellgt. 13, 0566 OSLO. Fjellgata ligger på Rodeløkka mellom Carl Berner og Grünerløkka.

Varighet: Lørdag fra kl  10.00 til kl 17.00
Søndag fra kl 10.00 til kl 17.00

Artikkel om å lage papir: http://www.goransson.no/files/sirkel_papir.pdf
Deltakerantall: Min. 6 stk.

Hjemmesidene til Gabriella: www.goransson.no

Lindukker, sjelden julepynt

LindukkerFra venstre:

Lindame, linmann, linengel.

Disse dukkene er ca 15 cm høye. Klipp lin i dobbelt av ønsket lengde. Brett i to og lag hode ved å snurpe sammen bunten på halsen med lintråd.

Klipp ca 10 cm for armer og legg i midten av linbunten. Snurr igjen lintråd under armene (eller bak dersom du skal ha vinger). Du kan også snurre tråd ute på armene og nede på beina (linmann). Trekke en tråde gjennom hodet for å kunne henge opp dukka. Du kan også pynte med bånd.

Lin kan kjøpes på våre årsmøter, der vi deltar på markeder eller via hjemmesidene Markedet. Ferdige dukker koster kr 100,-. og kan kjøpes via hjemmesidene Kontakt oss.

Andre dukker:Lin dukker

Lin dukker utstyr

Lin dukker utstyr

Lindukke liten

Lindukke liten

Kjeks med linfrø

Linfrøkjeks

Linfrøkjeks

Linfrøkjeks

Av Ragnhild Wigdahl

½ dl hele linfrø
½ dl malte linfrø
7 ½ dl hvetemel
1 ts bakepulver
1 ts salt
8 ts mykt smør
2 ½ dl skummet melk

 Ha melet i en bolle og bland i smøret. Ha i resten av det tørre.

Lag en grop og hell i melken. Bland alt sammen til en myk og smidig deig.

Pakk deigen inn i plast og la den hvile kjølig i minst 10 minutter.

Del deigen i fire og kjevl hvert emne til en tynn firkant ca 2 mm tykk.

Kutt den i firkanter 6x6cm og legg dem på bakepapir på et stekebrett.

Gjenta til du ikke har mer deig igjen.

Stekes på 160 gr C i 20 minutter til de er gylne og sprøe

 

Fiberrike småbrød med linfrø


Småbrødene er både sunne og gode!!Småbrød med linfrø og solsikke

  • 5 dl melk
  • 50 g gjær
  • 1 ss olje + til strø
  • 1 dl linfrø + til strø
  • 1 dl solsikkefrø
  • 1,2 l fin, grov eller blanding av hvetemel
  • 1 egg til pensling

Varm melken lunka og rør ut gjæren. Tilsett oljen og det tørre og elt til en smidig deig. Legg over håndkle og hev i 30 minutter på et lunt sted.

Del deigen i ca 20 emner, elt og form til rundstykker, eller andre former, se bildet. Etterhev i 30 minutter.

Pensle småbrødene og strø over solsikke og linfrø.

Stek ved 225 grader i 10-12 minutter midt i ovnen. De skal være pent lysebrune.

Slik skal knekkebrød smake

Thea Cederstrøm Hjertuslot og Målfrid Husebø har sendt oss en kjempegod oppskrift på knekkebrød.

Linfrø

Ingredienser Mengde
Solsikkekjerner 150 g
Hasselnøtter opphakka 50 g
Linfrø 50 g
Sesamfrø 50 g
Kruskakli 50 g
Fiberhusk (står ofte sammen med glutefritt mel 2 ss
Kjøtt- eller grønnsaksterninger 2 st
Vann 5 dl

Beskrivelse:

Kok buljong med 3 dl vann. Ha i resten av vannet og bland i alt det tørre.

Smør massen utover to steikebrett med slikkepott. Sett begge brettene i ovnen, på varmluft 150 °C i 10 minutter.

Ta brettene ut og skjær massen i passende stykker med pizzahjul. Sett brettene inn igjen i ovnen 150 °C ca ½ time. La brettene bytte plass i ovnen og stek i ca ½ time til.

Målfrid hadde med seg dette deilige knekkebrødet da vi var på Dyrsku’n, hun hadde ikke noe med seg hjem!!

Brød for god helse

Brød med linmel og linfrøAv Anne Holen og Trine Gotaas

Trine Gotaas og Anne Holen hadde et innlegg om lin i brødbakst og som næringsmiddel for øvrig på et matseminar på Åker gård, Hamar i januar 2008.

Anne Holen har en utstrakt arbeider ved Landbrukskontoret i Stange og er kjent for sin omfattende kunnskap om lin. Trine Gotaas er sykepleier med brød og lys som spesialitet.

Her følger utdrag av innlegget.