Folkedrakt fra Bratislava med vest og tørkle

Plissering på slovakiske folkedrakter

Plisserte draktskjorter fra BratislavaAv: Kathrine H. Bringsdal
Redigert: Hjørdis Prestkvern

Plisserte skjorter og stakker er ikke særnorsk, viser en utstilling i Bratislava av norske bunader sammen med folkedrakter og moteklær fra Slovakia.

Bolen på skjorta går bare til livet, og det er den som plisseres. Langs halsen er alle rynkene sydd fast som på våre skjorter.

For mange år siden var jeg på en demonstrasjon av plissering av skjorter i lin. Når skjorta er våt, blir alle rynkene lagt med hånd fra øverst til nederst. Etterpå ble den rullet sammen, rullet inn i et ullstoff og hengt opp til tørk. Når den er tørr, er den plissert. Dette måtte gjøres hver gang skjorta ble vasket.

På utstillingen er det også masse plisserte skjørt i blåtrykk på lin, trolig gjort på samme måte. Her er også hvite plisserte linskjørt.

Problemet i dag er at det ikke lenger lages blåtrykk i Slovakia. De seinere årene er det laget blåtrykk på bomull, men det kan ikke plisseres som lin.

I Norge har vi brukt plisserte stoffer av ull i 1000 år. I dag er det Setesdal og Vest-Agder som bruker det i sine bunader.

I ullstoffet ble det tidligere sydd inn tråder med 1 cm mellomrom og trukket sammen. Så ble stoffet farget, og etterpå måtte det ligge minst et år før en kunne bruke det.

På Sjølingstad Uldvarefabrikk tok de tidlig på 1900-tallet til å veve slike stoffer. Her blir det vevd inn en ekstra tråd pr cm. Stoffet blir fremdeles trukket sammen for hånd og farget etterpå. Disse stoffene vil alltid vise hull etter tråden når en holder det opp mot lyset.

Slovakia er jo et land som har lang tradisjon i bruk av lin, og det vises i folkedraktene.

Utstillingen i Bratislava står til 20. oktober.


Publisert

i

av