Frø

Bildet viser frøkapsel av lin.
Frøkapsel – Foto: Inger Johanne Aag

Lin er en ettårig plante med lange, tynne stilker og tallrike smale blader. Frukten er en kulerund kapsel på 6-9 mm. Det finnes mange ulike typer av kapsler, i ulike plantefamilier. Hos lin kalles den lokk-kapsel, og den har flere rom og et frø i hvert rom. Kapselen har oftest ti rom. Frøene er flate, brune og glinsende. Det finnes sorter med gule frø.

Det er ikke mulig å se forskjell på frøene om de er fiber- eller oljelinfrø.

Linfrø kan brukes som laksérmiddel mot forstoppelse. De fungerer som andre kostfiber ved å trekke til seg væske slik at tarminnholdet utvides og stimulerer peristaltikken, bevegelsene i tarmveggen.

Kjøpe frø

Det er flere steder å kjøpe frø for å så fiberlin/spinnelin.

Du kan kjøpe poser av 100gram i museumsbutikken på Naturhistorisk museum

For å kjøpe store kvanta med linfrø ta kontakt direkte med Strand Unicorn Det ligger ikke i nettbutikken.

Du finner også fiberlinfrø hos flere hagefrø-forhandlere. Søk på nettet på «frø spinnelin.»

Pass på at du ser etter fiberlin eller spinnelin så du ikke får oljelin når du skal ha lin til å spinne.

Overtro

Det finnes mye overtro og kulturhistorisk interessante historier knyttet til såing av linfrø. En er om linerla. Om den første linerla du ser om våren flyr lavt så blir linet lavt. Om den flyr høyt så blir linet høyt.

En annen er om å så med sølvskje. Det ble fortalt at sølvets glans skulle gjøre det slik at linet ble blankt og pent. I tillegg beskytter sølv mot troll og andre farer.

I Sverige er navnedagene mye viktigere enn i Norge. Man skulle velge en dag for å så linet på som hadde et langt kvinnenavn. Lange navn skulle gi langt lin. Kjente dager er Karolina- og Vilhelmina-dagene, 20. respektive 26.mai.

Å så linet barfot, å ha på hele, rene og hvite klær og si ramser og vers er andre eksempler på måter våre forfedre prøvde å få best mulig linfiber.

All overtro viser at linet var en meget viktig og at det var av stor betydning at linet ble så bra som mulig.