Lindebark i bekk, Foto: Kathrine H. Bringsdal

Naturfibre, medlemsmøte i Rogaland

Lindebark i bekkMedlemmene i linforeningen i Rogaland hadde møte 17.november 2010.

Olaug Sola Ravndal og Målfrid Husebø arrangerte og hadde fått husflidskonsulenten i Vest Agder, Kathrine Bringsdal til å komme og fortelle om naturfibre.

Imponerende var det at hele femten linentusiaster hadde funnet veien til Røyneberg denne kvelden.

Det ble en lærerik og fin kveld!

Naturfibre er ikke bare ull og lin. Det ble vi fort minnet om da Kathrine begynte å vise eksempler og fortelle om hvordan vi utnytter naturen til tau og tekstil i forskjellige kvaliteter. Hun fortalte med stor iver om lindebast som blant annet tidligere ble brukt til veving av tepper. Vi fikk se Kathrine rive av barken på et felt lindetre. Det er mellom barken og veden vi finner basten, Katrine dro av lange remser av bast etter at barken hadde ligget og godgjort seg i bekken i en periode. Inn mot veden ligger den fineste basten. En kan spinne basten til tråd eller bruke den som den er til tau og veving.

Katrine fortalte også om silke og viste oss eksempler på forskjellige kvaliteter. Å kjøpe silke i Thailand, hadde Katrine erfart, er ikke enkelt. Ofte er renningen syntetisk, og det ser du kun ved en brennprøve! Hun gav oss et lite innblikk i hvilke store kunnskaper og erfaringer hun har. Hun hadde blant annet vært på silkekokong jakt i Afrika og hadde eksempler på villsilke som vi fikk se og kjenne på.

kapobelgHun hadde også med kapok. Disse frøene kommer fra et tropisk tre og ligner nærmest på en tykk banan. Inni ligger ullen som tidligere ble brukt i redningsvester, fyll i soveposer og til veving. Dette var en ny fiber for meg å bli kjent med.   Overskåret kapok-belg som viser frøhårene.

At viskose også er en naturfiber hadde jeg fortrengt. Men jeg husker godt at viskose ble flittig brukt når vi skulle ha fôrsilke til kjolene våre før i tiden.

Som en kan forstå, hadde Katrine mye å fortelle om. Hun snakket selvsagt om lin, ull og hamp også. En oppfordring må være at andre lingrupper rundt vårt vidstrakte linland bør invitere Katrine til å fortelle om naturfibre.

Linhilsen fra Gro Klev

Foto: Kathrine H. Bringsdal


Publisert

i

av

Stikkord: