Fiber, fiber, fiber

Livets viktige tråder!

Panamahatt fra planten Carludovica palmata.

Utstilling på Botanisk Hage, østfløyen av Tøyen Hovedgård

8. januar 2015 kl 1400 til 29. mars kl 1600.

Det finnes mennesker som tror at bomull kommer fra dyr og at ull kommer fra planter. Dette vil Naturhistorisk museum ta tak i, og derfor tilbyr vi en plantefiberutstilling i vinter. Utstillingen ”Fiber, Fiber, Fiber” forteller historien om den brokete historien til verdens viktigste tekstilfibre, fra den gang man trodde bomull vokste som sauer oppe i trær.

Spinnelin
Linstrå

400 ulike typer planter brukes til tekstiler rundt om i hele verden. Fibrene vi bruker kommer i hovedsak fra tre ulike deler av plantene: frøhår, stengler og blad. Lin er den stengelen som brukes mest, og hamp, som er svært miljøvennlig å dyrke, lages det mye tøy og tauverk av. I Norge er det forbudt å dyrke hamp fordi man assosierer det med cannabis. Bomull er den mest miljøfiendtlige tekstilplanten vi dyrker.

I tidsperioden januar–mars vil botanisk hage tilby skoleklasser undervisning i utstillingen. Undervisningen kommer å handle om elevenes bevissthet rundt klærne våre og hva de er laget av, hvilke planter som brukes til å lage klær og andre tekstiler og at vi bruker ulike fiberplanter i ulike verdensdeler.

Botanisk hage håper at elevene under besøket i utstillingen skal diskutere om bomullsproduksjon er bærekraftig og bli bevisst miljøkonsekvenser av bomullsproduksjon. De skal også få prøve seg på alle prosessene ved bråking, skaking, hekling av lin for å lære noe om kulturtradisjonene vi har med våre gamle fiberplanter.

 


Publisert

i

, ,

av

Stikkord: