Brød for god helse

Av Anne Holen og Trine Gotaas

Trine Gotaas og Anne Holen hadde et innlegg om lin i brødbakst og som næringsmiddel for øvrig på et matseminar på Åker gård, Hamar i januar 2008.

Anne Holen har en utstrakt arbeider ved Landbrukskontoret i Stange og er kjent for sin omfattende kunnskap om lin. Trine Gotaas er sykepleier med brød og lys som spesialitet.

Hvordan lager man brødene:

  • Bruk den vanlige brødoppskrift og erstatt en del av det andre grove melet med linmel
  • Linmelet erstatter annet grovt mel – 10-17 % linmel kan brukes
  • En kan bruke høyere andel grovt mel ved bruk av linmel
  • Det finnes også sorter med lyst frø
  • Linmel kan males på kaffekvern eller du kan bruke food processor

Historikk

  • Linfrø brukt til medisinsk bruk fra ca. 500 år før kristus
  • Linmel laget iNorge på 1800-tallet – trolig mest til dyrefor
  • Nyttevekstforeningen anbefalte lin til medisinsk bruk tidlig på 1930-tallet
  • Mye forskning på helseeffekt og produksjon av mel på 1990-tallet
  • Dyrking av oljelin i Stange

Hvorfor linmel i brødet

  • Stor helsegevinst
  • Kortreist mat
  • Lokal mat
  • Økologisk mat

Næringsinnhold i linfrø Innhold i linolje

Olje 42%
Protein 26%
Uløslig fiber 20%
Løslig fiber 8%
Aske 4%
Lignin 0,3%
Mettede fettsyrer 16 %
Flerumettede fettsyrer Omega 3 57%
Flerumettede fettsyrer Omega 6 9%
Enumettede fettsyrer Omega 6 18%

Protein

  • Ca 25% lyst, verdifullt protein
  • Fordøyligheten av protein under påvirkning av pepsin og tripsin er høyere enn på melk
  • Linfrøpretein sammen med melk er en perfekt blanding av aminosyrer
  • Linfrøprotein inneholder mange viktige aminosyrer

Helsemessig gunstig effekt

  • Hjerte/karsykdommer
  • Hudsykdommer
  • Beskytter mot kreft
  • Svekke glukoseinntolleranse på diabetes, begge typer
  • Bra for fordøyelsessystemet
  • Påvirker vekst av hår og negler
  • Halsbetennelse, bronkitt

Aktuelle produkter

  • Medisin – Farasøytiske produkter
  • Fòr – spesielt eggproduksjon
  • Kosmetikk
  • Mat
  • eggprotein til iskrem og bakevarer
  • brød, bagetter, skonrokker, helsemat, vafler
  • frokostblandinger, sausetykner,supper og konsentrater
  • kjøttprodukter

Publisert

i

,

av

Stikkord:

Kommentarer

Ett kommentar til “Brød for god helse”

  1. morten saether avatar
    morten saether

    Hei.
    Jeg lurte på om dere kan anbefale et sted hvor man kan kjøpe linmel for kakebakst?

    Hilsen Morten

Oppdag mer fra Norges Linforening

Fortsett å lese