Brød med linmel og linfrøAv Anne Holen og Trine Gotaas

Trine Gotaas og Anne Holen hadde et innlegg om lin i brødbakst og som næringsmiddel for øvrig på et matseminar på Åker gård, Hamar i januar 2008.

Anne Holen har en utstrakt arbeider ved Landbrukskontoret i Stange og er kjent for sin omfattende kunnskap om lin. Trine Gotaas er sykepleier med brød og lys som spesialitet.

Hvordan lager man brødene:

  • Bruk den vanlige brødoppskrift og erstatt en del av det andre grove melet med linmel
  • Linmelet erstatter annet grovt mel – 10-17 % linmel kan brukes
  • En kan bruke høyere andel grovt mel ved bruk av linmel
  • Det finnes også sorter med lyst frø
  • Linmel kan males på kaffekvern eller du kan bruke food processor

Historikk

  • Linfrø brukt til medisinsk bruk fra ca. 500 år før kristus
  • Linmel laget iNorge på 1800-tallet – trolig mest til dyrefor
  • Nyttevekstforeningen anbefalte lin til medisinsk bruk tidlig på 1930-tallet
  • Mye forskning på helseeffekt og produksjon av mel på 1990-tallet
  • Dyrking av oljelin i Stange

Hvorfor linmel i brødet

  • Stor helsegevinst
  • Kortreist mat
  • Lokal mat
  • Økologisk mat

Næringsinnhold i linfrø Innhold i linolje

Olje 42%
Protein 26%
Uløslig fiber 20%
Løslig fiber 8%
Aske 4%
Lignin 0,3%
Mettede fettsyrer 16 %
Flerumettede fettsyrer Omega 3 57%
Flerumettede fettsyrer Omega 6 9%
Enumettede fettsyrer Omega 6 18%

Protein

  • Ca 25% lyst, verdifullt protein
  • Fordøyligheten av protein under påvirkning av pepsin og tripsin er høyere enn på melk
  • Linfrøpretein sammen med melk er en perfekt blanding av aminosyrer
  • Linfrøprotein inneholder mange viktige aminosyrer

Helsemessig gunstig effektLin kapsler

  • Hjerte/karsykdommer
  • Hudsykdommer
  • Beskytter mot kreft
  • Svekke glukoseinntolleranse på diabetes, begge typer
  • Bra for fordøyelsessystemet
  • Påvirker vekst av hår og negler
  • Halsbetennelse, bronkitt

Aktuelle produkter

  • Medisin – Farasøytiske produkter
  • Fòr – spesielt eggproduksjon
  • Kosmetikk
  • Mat
  • eggprotein til iskrem og bakevarer
  • brød, bagetter, skonrokker, helsemat, vafler
  • frokostblandinger, sausetykner,supper og konsentrater
  • kjøttprodukter

One Response

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.