Av Anne Holen og Trine Gotaas
Trine Gotaas og Anne Holen hadde et innlegg om lin i brødbakst og som næringsmiddel for øvrig på et matseminar på Åker gård, Hamar i januar 2008.
Anne Holen har en utstrakt arbeider ved Landbrukskontoret i Stange og er kjent for sin omfattende kunnskap om lin. Trine Gotaas er sykepleier med brød og lys som spesialitet.
Hvordan lager man brødene:
- Bruk den vanlige brødoppskrift og erstatt en del av det andre grove melet med linmel
- Linmelet erstatter annet grovt mel – 10-17 % linmel kan brukes
- En kan bruke høyere andel grovt mel ved bruk av linmel
- Det finnes også sorter med lyst frø
- Linmel kan males på kaffekvern eller du kan bruke food processor
Historikk
- Linfrø brukt til medisinsk bruk fra ca. 500 år før kristus
- Linmel laget iNorge på 1800-tallet – trolig mest til dyrefor
- Nyttevekstforeningen anbefalte lin til medisinsk bruk tidlig på 1930-tallet
- Mye forskning på helseeffekt og produksjon av mel på 1990-tallet
- Dyrking av oljelin i Stange
Hvorfor linmel i brødet
- Stor helsegevinst
- Kortreist mat
- Lokal mat
- Økologisk mat
Næringsinnhold i linfrø Innhold i linolje
Olje | 42% |
Protein | 26% |
Uløslig fiber | 20% |
Løslig fiber | 8% |
Aske | 4% |
Lignin | 0,3% |
Mettede fettsyrer | 16 % |
Flerumettede fettsyrer Omega 3 | 57% |
Flerumettede fettsyrer Omega 6 | 9% |
Enumettede fettsyrer Omega 6 | 18% |
Protein
- Ca 25% lyst, verdifullt protein
- Fordøyligheten av protein under påvirkning av pepsin og tripsin er høyere enn på melk
- Linfrøpretein sammen med melk er en perfekt blanding av aminosyrer
- Linfrøprotein inneholder mange viktige aminosyrer
Helsemessig gunstig effekt
- Hjerte/karsykdommer
- Hudsykdommer
- Beskytter mot kreft
- Svekke glukoseinntolleranse på diabetes, begge typer
- Bra for fordøyelsessystemet
- Påvirker vekst av hår og negler
- Halsbetennelse, bronkitt
Aktuelle produkter
- Medisin – Farasøytiske produkter
- Fòr – spesielt eggproduksjon
- Kosmetikk
- Mat
- eggprotein til iskrem og bakevarer
- brød, bagetter, skonrokker, helsemat, vafler
- frokostblandinger, sausetykner,supper og konsentrater
- kjøttprodukter
Kommentarer
Ett kommentar til “Brød for god helse”
Hei.
Jeg lurte på om dere kan anbefale et sted hvor man kan kjøpe linmel for kakebakst?
Hilsen Morten