Telemark Tradisjonelle motiver

Tradisjonelle motiver brodert på lin i Telemark

Telemark Tradisjonelle motiverNorges Linforening var på besøk på Evju Bygdetun 7. april 2011. Her møtes 8-12 dyktige damer hver onsdag for å brodere tradisjonelle motiver på forskjellige slags lin duker og plagg. De har undersøkt på museer, i bøker og på garder etter gamle motiver som ble brukt i høytider på 17-1800 tallet.

 • Det var lik-kross, 2 løpere som ble lagt på kryss oppå kista og hvor motivene beskyttet mot onde ånder
 • Det var høg-sete brudeduk med fruktbarhetssymboler og firefletting
 • Det var hatteklee, turklaklut, huplagg og mye annet

Motivene kunne være beskyttende mot onde makter eller fruktbarhetsfremmende alt etter hvilken funksjon de ble brukt i.


Det var mye labyrintiske figurer i vakre farger satt sammen av trekanter, firkanter, romber og annet. Det var mønstre som enten skulle stenge ute, eller være inkluderende, alt etter formål.

Nå broderer de mønstrene opp igjen med ull eller moline garn på linstoff. Linen var kjøpt fra Krivi Vev eller på Husfliden. Men vi fikk også se duk hvor linet hadde vært dyrket, spunnet, vevd og brodert på garden. Det var høy kvalitet på den vevde linen.

Vi traff Borghild Hardang Hanto, Bjørg Aasen, Helga Fahre Bergland, Ranveig Haglund, Kari Hegna Tengesdal og Liv Berit Nesset Kaasa. Det var linforeningens medlem Marit Bergland Rysstad som hadde invitert oss.

De fortalte oss at onsdagene var skjermete dager da de ikke kunne gjøre noe annet enn å møtes på Evju Bygdetun, og det forstår vi godt. Det var veldig inspirerende og interessant å se på alt det flotte de laget. De diskuterte, byttet mønstre og hjalp hverandre til stadig nye ”gamle” motiver. Vi fikk også se mange fine bilder fra utstillinger de har hatt. I år er de igjen å finne på Dyrskun, så gå ikke glipp av det.


Publisert

i

av

Stikkord:

Kommentarer

2 kommentarer til “Tradisjonelle motiver brodert på lin i Telemark”

 1. Heidi avatar

  Vil veldig gjærne ha møstret på dette nydelige motivet , hvor får jeg kjøpt dette ? 🙂

 2. Hanne Gjendem avatar

  Du kan kontakte Marit Rysstad, marit@tradisjon-handverk.no
  Hør med henne. Ja, det er vakkert