Urtehagen i Botanisk hage i Oslo

Linproduksjon – bli kjent med en av våre eldste kulturvekster

Bli kjent med en av våre eldste kulturvekster. Linspesialister forklarer og demonstrerer prosessen bak linproduksjon – fra frø til skjorte.

Filmene er tatt opp i Botanisk hage, Oslo, 30. august 2017 og er en samproduksjon mellom Institutt for estetiske fag ved OsloMet, Naturhistorisk museum (UiO) og Norges Linforening. Kristina Bjureke er vert / programleder

[tabs]
[tab title=»Innhøsting» start=open]

Linproduksjon #1 – Innhøsting

Kristine Bjureke viser og forklarer de første stegene i tilblivelsen av et linplagg. Først skal linet høstes. Her er det viktig å rykke stråene opp med roten. Deretter skal det tørkes. Vi får en innføring i forskjellen mellom oljelin og fiberlin, med glimt fra linåkeren i Botanisk hage.

[/tab]
[tab title=»Røyting»]

Linproduksjon #2 – Røyting

Etter tørking skal linet gjennom en biologisk prosess kalt røyting, der mikroorganismer bryter ned et limstoff som binder fibrene til stenglene. Dette for at fibrene skal løsne. Røytinga vil også ha innvirkning på linfibrenes farge.

[/tab]
[tab title=»Skaking»]

Linproduksjon #3 – Skaking

Etter røyting skal linet tørkes på nytt. Deretter skal det bråkes, noe vi får demonstrert av Roald Gjelsten. Videre skal det skakes. Bråking knekker linstråene, og skaking bidrar til å løsne veden. Begge deler bidrar til at vi nå har en fin bunt med linfiber. Til disse teknikkene benyttes tradisjonelle treverktøy, og vi får høre om hvordan skakekniven også var en forlovelsespresang i gamle dager.

[/tab]
[tab title=»Spinning»]

Linproduksjon #4 – Spinning

I denne filmen skal linfibrene hekles og spinnes. Roald Gjelsten benytter seg av grovhekleren for å fjerne de siste restene av flis fra fibrene. Deretter er det klart for å spinne tråd ut av bunten med linfiber. Vi får se to forskjellige spinneverktøy i bruk: Anne Holth Larsen spinner på håndtein, Hanne Gjendem spinner på rokk.


[/tab]
[tab title=»Sletting»]

Linproduksjon # 5 – Sletting

I denne filmen forklarer Else Abrahamsen hvordan lintøy skal vedlikeholdes.

[/tab]
[/tabs]


Publisert

i

,

av

Stikkord: