Russiske kniplinger - Fra lintur til Russland 2010

Kniplinger

Russiske kniplinger

Tekst og foto v/Kathrine Holmegård Bringsdal

Russiske kniplinger
Kniplet krage

 

Da Anne Holen arrangerte tur til Russland i juni i år 2010. Fikk vi se en masse kniplinger på turen. Vår guide i Moskva ordnet det slik at vi kom på et draktmuseum selv om det var stengt på mandag. Her så vi noen fantastiske kjoler dekorert med perler fra elvemusling og drakter med kniplinger. Her var mye metallkniplinger.

Leder for alle museene i Vologdaområdet kom for å møte oss på hotellet iført et nydelig skjørt som var kniplet.

Vi skulle også på Snejinka kniplefabrikk. Jeg hadde aldri tenkt at på fabrikk satt alle og kniplet for hånd, men det ble gjort her. Det en forbinder med russiske kniplinger er båndknipling som kniples med få par pinner på store pøller. Det var denne typen som ble kniplet. De kniplet i lin, silke og bomull. Det var utrulig flotte arbeider fra klær til duker og blonder. En del ble kniplet i silke som gikk til moteindustrien.

Kniplinger er kjent i Russland før 1800-tallet. Da gjerne i gull og sølvtråd brukt på kirketekstiler og rike folks klær. I første halvdel av 1800-tallet spredte Europisk knipling seg i Russland, men hadde ikke innflytelse på tradisjonelle kniplinger. I 1820 ble det åpnet en kniplefabrikk tre mil utenfor Vologda. Vologda-kniplinger ble spesielt utviklet midt på 1800-tallet og har hatt stor økonomisk betydning for kniplerne. I 1863 var det i Vologda området over 40.000 kniplere ikke bare i fabrikker, men også i hjemmene. Ikke alle kniplerne var like teknisk flinke og det gjorde at det 1883 ble dannet en skole: St.Petersburg Mariinske. En av elevene innførte da seinere nye elementer i Vologda kniplingen.

I 1964 ble det dannet et statlig selskap Vologda knipleselskap ”Snowflaks” som ble den ledende på tradisjonelt håndverk i Russland.

I 1992 ble det omdannet til et aksjeselskap, kjent som Vologda kniplinger ”Snowflaks”. De produserer over 300 produkter som blonder, sjal, hansker, duker, løpere og har spesialisert seg på klær.

Vi så andre typer bandkniplinger også, slik som nede på forkle og håndkle. Disse var i hvitt med innslag av rødt.

Tradisjonell knipling på håndklær

På tilbaketuren besøkte vi Etnografisk museum i St. Petersburg. Her så vi først og fremst folkedrakter. Disse hadde masse metallkniplinger og vanlig båndkniplinger, både hvite og tofarget.


Publisert

i

av

Stikkord:

Oppdag mer fra Norges Linforening

Fortsett å lese