Vask og stell av lin

Av Kathrine Holmegård Bringsdal

Lin er et fantastisk materiale og derfor vil vi gjerne ta vare på våre ting i lin, sånn som gamle duker og lignende.

Da Blenda, Omo og tilsvarende vaskemiddel kom på markedet, kastet vi gamle vasketeknikker på vann. Alt skulle være så ”lettvindt”. For en del år siden kunne du kjøpe gamle damaskduker på auksjon for en slikk og ingenting. Husmødrene ville slippe rulling og stryking. Dette føler jeg er forbi. Linen er igjen populær.

Vask ikke lin med syntetisk vaskemiddel med optisk blekemiddel og for høg varme. Da kan det skje en kjemisk prosess som ødelegger linfiberen. Den vil da oppføre seg som bomull og stoffet kan bli loddent.

Ta av fruktflekker (vin, syltetøy og lignende) ved å koke opp vann og slå det gjennom flekken. Blir det igjen en svak blå flekk så går den bort i vask. Har du fruktflekker i såpe så er det vanskelig å få bort seinere. Kaffeflekker med fløte legges i kaldt vann før vask.

Legg ting i lin som ikke farger i kaldt vann en stund før vask.

Alle mine ting i lin vasker jeg for hånd i såpespon eller Sunlight. Såpesponen gjør at du impregnerer linen og den vil ikke krølle så mye. Du kan også bruke Neutral vaskemiddel og 60 grader. Lin skal ikke sentrifugeres. Det er for hardt for fiberen.

Tidligere ble linen vasket i lutvann kokt av aske og lagt ut på jorden til bleiking i mars eller når heggen blomstret. Den ble nok aldri så hvit som våre bunadskjorter. Skal du henge linen ut så heng den i skyggen.

Linduker og håndkler

Linduker og håndkle kaldruller vi. Ta fram den gamle sveiverulla med trevalse. Bruk ikke varm rulle. Brett dukene i tre eller fire og rull de ganske våte første gang. Rull flere ganger og siste gang rett før de er tørre. Da blir dukene blanke.

Tørring

Mindre løper, brikke med broderi, knipling, hekling og strikking — stryk ut dukene med en ekte svamp på et bord som tåler vann, mens dukene er våte. Retten skal ligge opp. Ikke rør det før det er helt tørt.

Vevde løpere eller servietter — tørker du på samme måte, men med retten ned mot bordet. Disse blir utrulig stive og blanke.

Bunadskjorte — legger du den i kaldt vann natten over etter bruk og vasker på samme måte. Istedenfor tørking, dynking og stryking, henger du den på en kleshenger. Du strekker skjorten i fasong flere ganger mens den tørker. Linfibrene i skjorta blir ikke så flate som ved stryking og gjør at den ikke krøller så mye og skjorta blir ikke så fort gul.

Vasking med såpespon

20 g såpespon til 5 l vann i 60 oC.


Publisert

i

av

Stikkord:

Kommentarer

18 kommentarer til “Vask og stell av lin”

  1. Ella Normann Wohlberg avatar
    Ella Normann Wohlberg

    Hvor får jeg kjøpt såpespon? Har vært over alt.

  2. Ella Normann Wohlberg avatar
    Ella Normann Wohlberg

    Tusen takk for såpespon, det virker jo fantastisk. har vasket bunadskjorte og jakke. Kan bruke begge deler uten å stryke!

    1. Hanne Gjendem avatar

      Hei
      Dette var hyggelig å høre. Jeg bruker såpespon til alt som har godt av å impregneres. Unntaket er vel bare håndklær som brukes til tørking!! Hanne

  3. Bård Kristiansen avatar
    Bård Kristiansen

    Hei!
    Jeg lurer også på hvor man får tak i såpespon 🙂
    Mvh – Bård

    1. Hanne Gjendem avatar

      Hei
      Såpespon kan du kjøpe hos oss i linforeningen, via kontakt oss eller gode husflidsutsalg.

    2. Sonja Endresen avatar
      Sonja Endresen

      Såpeskum kan kjøpes på Husfliden.😊

      1. Sonja Endresen avatar
        Sonja Endresen

        Det skulle stå såpespon, ikke såpeskum, beklager.

  4. sigrid tank avatar

    Men ingen sier noe om hvor lenge lin skal ligge i såpesonvannet

    Sig

    1. Hanne Gjendem avatar

      Jeg lar linet ligge i såpespon avhengig av hvor skittent det er. Gule bunadskjorter, skitne linhåndklær ol kan ligge i vann i 24 timer. Ofte tar jeg bare såpesponet direkte i vaskemaskin uten bløtlegging på forhånd.

  5. Ingrid Barrett avatar
    Ingrid Barrett

    Hei Hanne,
    Rådene her er ok for vask av mine to hardangersøm linløpere. Men kaldeulle har jeg ikke (mor sin ble gitt bort….jeg bodde i England:)) Men hvordan skal jeg da få den glatt, hvis ikke stryke den? Kan jeg stryke den med et gammelt linhådkle mellom løper og strykejern, og strykejernet på damp, eller ikke?

    1. Hanne Gjendem avatar

      Du er sikker på at det er lin? Ja, det er mange idag som ikke har kaldrulle lenger. Endel husflidslag kjøper inn og lar sine medlemmer bruke rulla. Dersom du er sikker på at det er lin, ville jeg lagt de i vann. Nå er de vel blitt tørre etter vask? La de renne litt av seg, legg de på flatt underlag (fryser ol) med rettsiden opp og strekke i begge kanter. Glatt godt til stoffet både når det er helt vått og når det er fuktig. Når det er tørt, vil det være stivt og glatt og fint å legge på bordet. De som ikke hadde kaldrulle tidligere, kunne glatte det fuktige stoffet med en glatt sten. La meg høre om du er fornøyd med resultatet.

  6. Ingrid Barrett avatar
    Ingrid Barrett

    Hei Hanne,
    Du hadde så rett så rett…. Løperne mine er ikke lin. Jeg spurte to bekjente damer som er av håndarbeidssorten og de visste. Løperne er nå vasket for hånd i Sunlight og vil bli presset/dampet så blir de nok fine. Tusen takk for svar og all hjelp.
    Ingrid Barrett

  7. Kristin avatar
    Kristin

    Hei!

    Jeg har til min glede fått tak i irsk damaskduk i dobbel lin fra 1950, men jeg er temmelig «stresset» når jeg tenker på flekkene jeg vil få på den. Duken har til nå ligget ubrukt i en kiste.

    Jeg har fra før en Georg Jensen damaskduk, og den har tålt alt av vaskemidler og bleking og er like fin, og ikke lodden. Har forstått at slik behandling er helt uaktuelt for denne jeg har fått tak i nå.

    Jeg har følgende spørsmål:

    * ved vinflekker og fruktflekker har jeg forstått riktig at man bare skal helle varmt vann » igjennom» flekken?
    * hva er smart ang. flekker av olje og annet fettholdig mat?
    * kan man ta Zalo direkte på flekken før bløtlegging, eksempelvis på fettflekker?
    * duken jeg har kjøpt er veldig stor og håndvask er mye arbeid, og det er fristende å bare legge den i vaskemaskinen med såpesponet. Er det ok? Hvor skal såpesponet legges, direkte i maskinen? Bør jeg uansett legge den i kaldt vann først, vil det bedre resultatet?
    * er det krise dersom duken ikke blir behandlet med en gang det oppstår flekk, eksempelvis dagen etter? Man vil jo helst ikke vaske duk midt i en middag?;-)
    * med duken fulgte noen linservietter i samme kvalitet. Et par av de har fått mørke gule skjolder, ikke mat. Hvordan kan jeg få disse hvite?

    Mulig dette var «overkill» av spørsmål, men jeg har aldri hatt befatning med et slikt materiale før, og er ikke akkurat det perfekte husmoremne;-) Og siden duken er så utrolig flott vil jeg legge ned mye arbeid i å bevare den slik.

    Vennlig hilsen
    Kristin

  8. Bente Jacobsen avatar

    Hei» jeg har en håndbrodert påskeduk på strie (tror jeg). Lukter iallefall slik av den når den er våt. Har prøvd å vaske den, men den ble helt stiv- og hvordan får jeg den slett? Noe som kan hjelpe? God påske 💐

    1. Tore Solemdal avatar
      Tore Solemdal

      Min sønn har en sofa med trekk som kan tas av 100% lin. noe flekkete etter barnehender. Den er lys. Ja meg om hjelp.ringte to vaskebyrå som averterte at sofaen ville bli som ny ved vasking hos dem.Da de hørte at det var lin ville de ikke ta imot. Har dere et godt råd ?

  9. Gunnar Melstveit avatar
    Gunnar Melstveit

    Kjøpte meg lindress for noen år siden, den er nå krøllet og trenger rens/vask, hvordan gjør jeg det?
    Finnes det rensefirmaer som tar på seg slikt?
    Gunnar

  10. Bente Solli Nyborg avatar
    Bente Solli Nyborg

    Hei! Takk fir råd. Jeg vil gjerne kjøpe såpespon. Kan du sense meg? Har du ellers råd om behandling av litt tyngre lin materialer? Jeg har to duker av ny litt tykk, tung ( jeg kaller de «fete») lin kvaliteter. Blir tlørre og litt flate etter vask😟

  11. Anne Larsen avatar
    Anne Larsen

    Hei, leser at såpespon gir næring til lin. Betyr det at man ikke skal skylle ut såpen? (Ser ikke at det står et ord om skylling, men kun vasking med såpespon, deretter tørking).
    Andre steder står det at det er viktig å skylle ut såpe for ellers kan linen gulne.
    Lurer også på om såper som Nøstebarns «naturlig ullsåpe» eller Sonetts «oliven vaskemiddel for ull og silke» kan gjøre samme nytten som såpespon. (Bruk evt google for å se hva disse inneholder).
    Takknemlig for svar!