Vitengården på Jærmuseet vil ha lin i åkrene sine.

Tekst: Gro F. Klev

Norges Linforening har som et av satsingsområdene å drive opplysning om lin. Ei av dem som i lang tid har benyttet Den kulturelle skolesekken (DKS) som en kanal til å nå ut til barn, er husflidskonsulenten i Vest-Agder Katrine Bringsdal. Hun har i mange år formidlet av sin viten til tusenvis av barn i Vest-Agder med stort hell.

Styret i Norges Linforening har tenkt at dette må man kunne gjøre i andre fylker også. Vi vet at formidling skjer på mange ulike arenaer, slik at i mange kommuner blir det gjort mye godt arbeid. Skoleklasser besøker linåkre og får se de vakre linblomstene. Andre er med på prosessene for å få fram fibre som i neste omgang kan spinne. Det er mange innfallsvinkler.

Så var det dette med DKS. Har vi en mulighet her?

Kan vi gjøre en dugnad og la kontaktpersonene i hvert fylke henvende seg til DKS i sitt fylke? Får vi innpass i DKS, vil vi selvsagt få en utfordring til å stille som formidlere. Deler vi på oppgavene, vil dette sannsynligvis være noe vi kan makte.

I Rogaland, hvor jeg bor, kontaktet jeg først husflidskonsulenten vår Anna Halsne. Hun har erfaring med å samarbeide med DKS og ga meg råd om hvordan jeg skulle forholde med. Deretter kontaktet jeg Katrine Bringsdal og fikk hennes mal på søknad.

Status: Søknaden er sendt. Anna Halsne er villig til eventuelt å ta opplegget vårt med i Husflidens program for neste høst dersom vi får avslag.

I mellomtiden arbeider vi med å få Vitengården Jærmuseet på Nærbø til å prøve å dyrke lin igjen. De har forsøkt tidligere, men har ikke klart å få fram fibre. Her i distriktet er det mange ivrige lin-medlemmer som gjerne hjelper til. Jærmuseet gjør seg også nytte av DKS, så her har vi muligheter.

Hvilke muligheter har du i ditt distrikt? Hvor er det demonstrasjoner og opplegg for barn? Det koster ikke noe å ta kontakt. Lurt er det også å henvende seg nå på vinteren slik at alt er klart når skolene starter til høsten igjen.

Vi har:

  • søknadskjema til DKS
  • undervisningsopplegg
  • erfaringer
  • kan hjelpe med råd og vink.

Ta kontakt med undertegnede eller Katrine. Vi gir deg med glede oppskrift på en god søknad.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.