Dyrkingsveiledning for fiberlin
Veldrenert moldholdig lettleire er den beste jordarten for lindyrking. Mellomleire og siltjordarter går også bra, men ren sandjord, stiv leire og myrjord anbefales ikke. Kalktilstanden må være god med pH på 6-7. Jorda bør være mest mulig ugrasfri. Det bør gå 6-8 år mellom hver gang en dyrker lin på samme sted.
Lin har små frø og skal derfor såes grunt, ikke mer enn 2-3cm dypt. Et godt såbed og tidlig såing er avgjørende for utviklingen av et tett bestand som gir mye fiber av god kvalitet.
Såmengden bør være 12-13 kg/daa (12-13 g/m2). Det gir et tett bestand med lange rette stengler uten forgreininger. Høyere planteantall gir finere kvalitet, men større fare for legde(at planten legger seg).
Små arealer til husflidsformål kan rakes flere ganger før en breisår for hånd. Etterpå molder en ned frøet med en lett raking eller harving. Det bør alltid tromles til slutt for at frøet skal få kontakt med den fuktige jorden under og spire raskt og jevnt. Er det svært tørt ved såing, kan vanning i løpet av de tre første dagene være nødvendig for å sikre god og jevn oppspiring. Ved sterk forsommertørke kan det også være aktuelt med vanning. For mye vann fører imidlertid til for rask vekst som gir svak fiber og legde.
Mest mulig ugrasfri jord er viktig da linplantene konkurrerer dårlig med ugras. Tidlig og grunn såing øker imidlertid konkurranseevnen. Ved dyrking i mindre målestokk er luking å anbefale. Luking utføres når plantene er 5 cm lange og fortsatt tåler å bli tråkket på. Det kan være nødvendig å gå over en gang senere i sesongen for å fjerne langt ugras som meldestokk o.l.
For å hindre legde, kan en spenne sauegjerde over det nysådde bedet. Gjerdet kan flyttes oppover ved å hefte det på stokker hvor det er spiker i forskjellig høyde.
Linforeningen anbefaler økologis dyrking av fiberlin. Dersom en ønsker å gjødsle, kan en for eksempel bruke aske.
HØSTING, fiberlin har vekstid på 3 måneder
Jo tidligere linet høstes, desto bedre blir fiberkvaliteten og desto mindre frøavling får en. Ønskes både fullgod frøavling og fullgod fiber bør linet høstes på gulmodningsstadiet, dvs. 30-35 dager etter fullblomstring. Stengelen har da skiftet farge fra gulgrønn til gul, bladene har falt av halvveis oppover stengelen og frøkapslene er blitt harde og gyldenbrune. Linplantene høstes ved å rykke dem opp med røttene. Dette gjøres for å få lengst mulig fiber og jevn røyting. Linet legges på bakken etter hvert som en rykker. Etterpå bindes det i bunter med ca 15cm diameter. Stengene må være parallelle og rotendene jevne. Så skal linet tørkes før en risper av frøene og legger linet til røyting.
Linforeningen har mer detaljerte beskrivelser for stadiene av prosessen: dyrke, røyte, bråke, skake, hekle og spinne.