Medlemsblad for Norges Linforening Årgang 29 Nr. 3 – 2019

Årsmøte 2020 – Hilsen fra Ernst O. Ziesler – Veloroute de Lin Markedsdag i Ski – Prosjekt fiberplanter – Grønnfargedag lokkekrans – Prisliste – Linturen 2020 – Blikk på tekstilindustrien – Fataburshustuen – Litt fra redaksjonen

Fra Linleder’n

Tekst: Anne Holen

Mitt tema denne gangen er alle disse fibrene som blir benyttet i klesproduksjonen og som ikke lenger regnes som naturfiber. Merkeordningen for meg føles misvisende og i tillegg er det store mangler på kunnskap hos betjeningen i forretninger.

Når det gjelder tekstil kan fiber deles i 3 kategorier :

  1. Naturfiber fra planter eller dyr bearbeidet naturlig uten kjemikalier.
  2. Så kommer det vi kaller kunstfiber. Det er en regenerert fiber (Man- made natural polymer fibres). Herunder regnes viskose, bambus og andre trefiber. Også modal hører med som kunstfiber.
  3. Den tredje kategorien er kjemisk fiber eller syntetisk fiber utviklet av fossilt materiale. Her har vi alle syntetiske stoffer som polyester, elastan, akryl og lignende.

I tillegg har vi det som brukes som «finishing» av tekstiler, for eksempel for å få dem strykefrie eller for å mykne stoffet. Superwash i ull er også et tema som er omdiskutert. Mye av dette har vært kjent som kreftfrembringende og ikke nedbrytbart. Er dette problemet løst?

Så er det dette med tråd. Det som kalles tråd med 100% lin viser seg ofte at er innblandet med opptil 15% viskose eller en annen kunstfiber. Er ikke det feilinformert når vi sitter og syr bunadsskjorter der det står at tråden er av 100% lin, og så er det blandet med noe annet?

Vi har tenkt å gå grundig inn i dette feltet for å få gitt opplysninger om disse forskjellige metodene for framstilling av tråd og stoffer, og skrive om dette i Lin-Nytt framover.

Linforeningen har ellers hatt en stor jobb i år i forbindelse med medlemskapet i Norsk Kulturvernforbund. På førsten av året lagde vi en rapport om våre arbeidsoppgaver og timeforbruk. Rapporten skal inn i forbundets innspill til Stortingets behandling av det frivillige kulturvernet. På styrelederkonferansen 2. november fikk vi skryt av arbeidet. Maigull og jeg var der. Nå er det Museumsmeldingen det jobbes med. Det fører med seg en del arbeid å være med i Kulturvernforbundet, men for oss er det av stor verdi, da det åpner muligheten for å komme videre.

God Jul og Godt Nyttår til dere alle!

Legg igjen en kommentar