Kategori: Lin
-
Minikurs i røyting mm på Åker
Bli med på dagskurs i røyting og bearbeiding av lin. Røyting er kanskje den vanskeligste og viktigste delen av hele prosessen fra frø til tråd. Har du røyta feil «går alt opp i stry» På Åker Gård har de til sammen over hundre års erfaring med lin! På Åker Gård ved Hamar har Norges Linforening…
-
Oljelin – studiering på Åker
Onsdag 17/4 Dyrking: Frø, jordsmonn, klima, jordarbeid, gjødsling Tirsdag 30/4 Bruksområder (ernæring, olje, maling, fiber …) Torsdag 23/5 Vekst – feltarbeid Tirsdag 20/8 Høsting Onsdag 16/10 Oppsummering – planlegge videre forsøk Alle dager kl 17-20 eller etter avtale, med forbehold om endringer. Pris: medlemmer gratis ikke medlem 200.- Påmelding innen 12/4 til ingeborg.granlund@gmail.com
-
Nytt linfrø til salgs
Hei alle Nå har vi pakket linposer (100 gram) og de selges via museumsbutikken på Naturhistorisk museum. Du kan kjøpe linfrø rett i butikken i Oslo, men om du bor et sted ute i landet så gå inn på nettbutikken. Vi har kun fiberlin (spinnelin) og sorten heter Nathalie. Her er lenken direkte til siden…
-
Bråke, skakekniv og skakestol, og linrepe – salg
Det finnes dessverre ikke noen butikker som selger utstyr for linberedning. Linforeningen har kontakt med en dyktig håntverker som lager dem. Om du er interessert så ta kontakt med Anne Holen på mail: ann-hole@online.no eller tlf. 473 36 637. Hun videreformidler når det kommet inn bestillinger. En pakke med delene som vises på bildet koster…
-
Dyrking av lin i Urtehagen i Botanisk hage
I ti år har jeg dyrket lin i Botanisk hage i Oslo. Nå i 2021 gror linet på en ny plass: i kjøkkenhagen i Urtehagen. De første 10 dagene dekket jeg kassene med akrylduk fordi vi har mye spurv, duer og andre fugler som er meget interesserte av å spise frøene. Nytt fra 2020 er…
-
Såing av lin ved Åker gård, Hamar
Nå er linfrøene i jorden hos mange av oss. En av årets høydepunkter. Ved Åker gård, Hamar, var elevene i en videregående skole (tekstil linje med studiekompetanse) med og sådde sitt eget stykke med lin 12.mai. De skal rykke og berede linet til høsten. Viktig at kunnskapen om lin deles med de unge! Foto: Anne…
-
Hjemmedyrket lin i tre vever
Av Hanne Gjendem Spinner langlin og vever for tiden av hjemmedyrket lin. Nå har jeg tre gulvvever hvor jeg bruker det hjemmelagde garnet. Artig å se hvor strukturen i stoffet endrer seg etter hvilket mønster som brukes enda lingarnet er det samme. Renningene er alle av lin 16/2. Når en spole er full i rokken,…
-
Linet er ferdig vannrøytet
Jeg starter med å fylle på kaldt vann i noen store dunker jeg har i hagen. De får stå noen dager og varmes opp av sola. I juli går det fort, vannet får over 20 grader i sola. Så legger jeg oppi linet som jeg har knyttet til løse bunter. Legger på et lokk så…
-
Årets høydepunkt: linfrøene er sådd!
I dag, 14.mai, har vi (to medlemmer i Linforeningen: Fernanda Branco og Kristina Bjureke) sådd linet i Botanisk hage. Om dere lurer på hvorfor vi la duk over feltet så er det fordi mange elsker lin i Oslo: spurvene og duer også. Når frøene har rotet seg så fjerner jeg duken. De gamle har lært…
-
Spinne lin
Vinterarbeid er å spinne årets lin. Det lyseste linet er vannrøyta, det mørke er bakkerøyta. Nå spinnes langlinet og veves. Veven har kjøpelin, totråds 16/2 i renning og eget dyrket lin i innslag.
-
Gamle linsorter i Norge
Her kan du laste ned en fil som handler om innsamling og dokumentasjon av gamle linsorter. Den er skreven av Anne Holen i 2002. Gamle linsorter i Norge_filpdf
-
Linproduksjon – bli kjent med en av våre eldste kulturvekster
Bli kjent med en av våre eldste kulturvekster. Linspesialister forklarer og demonstrerer prosessen bak linproduksjon – fra frø til skjorte. Filmene er tatt opp i Botanisk hage, Oslo, 30. august 2017 og er en samproduksjon mellom Institutt for estetiske fag ved OsloMet, Naturhistorisk museum (UiO) og Norges Linforening. Kristina Bjureke er vert / programleder [tabs] [tab title=»Innhøsting» start=open] Linproduksjon #1 – Innhøsting…